Osnovni Vodič Za Izbor Dioptrijskih Stakala I Okvira

OSNOVNI VODIČ ZA IZBOR DIOPTRIJSKIH STAKALA I OKVIRA

Osnovni Vodič Za Izbor Dioptrijskih Stakala I Okvira

Da li vam se nekada dogodilo da pri odabiru naočara, stakala i druge optičke opreme budete potpuno zbunjeni terminima, širinom ponude, raznim podelama i kategorijama koje postoje? Autoru ovog teksta je svakako bilo jako komplikovano na samom početku bavljenja ovim poslom uhvatiti se u koštac sa celokupnim paletama proizvoda za korekciju vida raznih proizvođača, i pravljenjem ponude prema našim klijentima.

NOVO: MATERIJALI KOJI SE KORISTE ZA IZRADU DIOPTRIJSKIH STAKALA

Sadržaj

Neretko u optičarskim radnjama prodavci selektuju samo par opcija koje nude klijentima, upravo da ih ne bi zbunjivali, jer oni dolaze sa idejom da su njihove potrebe uglavnom jednostavne. Međutim takvim pristupom kupci skoro uvek ostaju uskraćeni za najbolje opcije koje ova industrija nudi. Tehnologija u ovom polju iz godine u godinu toliko napreduje, da, verujte nam na reč, maltene sve što zamišljate da bi voleli da imate na svojim naočarima, već postoji i dostupno vam je, samo treba potražiti.

Ideja ovog bloga je da omogući kupcima da se sami edukuju o različitim vrstama i osobinama stakala i okvira koje postoje, tako da kada naredni put krenu u kupovinu naočara, znaju tačno šta da traže. Ovo je uvodni tekst u kome ćemo napraviti osnovnu kategorizaciju, a svaki pojam ćemo detaljno objasniti u seriji tekstova, na koje ćete moći da se prebacite i sa ovog članka. Osvrnućemo se na osnovne karakteristike stakala, a ne na ponude specifičnih proizvođača(jer oni u osnovi nude slične kategorije proizvoda), kao i kome su namenjena.

Počećemo sa dioptrijskim staklima, izdvojićemo najrelevantnije pojmove (u našoj profesiji dioptrijska stakla se u stvari nazivaju sočivima, i radi ispravnosti nastavićemo upotrebljavajući ovaj termin, ali skrećemo pažnju čitaocima da ih ne mešaju sa kontaktnim sočivima što je česta zabuna).

Kako se razlikuju dioptrijska sočiva?

Dioptrijska sočiva možemo razlikovati po:

 • Materijalu od kog su izrađena: Ovde razlikujemo – Mineralna sočiva, CR39, polikarbonat, trivex, tribrid, stakla sa visokim indeksom prelamanja(1.60, 1.67, 1.74).
 • Broju fokus tačaka: Postoje monofokalna, bifokalna i multifokalna(ili progresivna) sočiva. Kao što im samo ime kaže, razlikuju se po tome što vrše korekciju vida na jednom, dva ili više nivoa udaljenosti.
 • Antirefleksnim, i drugim slojevima koji su naneti na površinu: Najpoznatiji su – osnovni antirefleksni sloj poznatiji kao HMC, koji dolazi u više nivoa kvaliteta(prepoznaćete ga po zelenkastom odsjaju sa površine), i antirefleksni sloj protiv plavog spektra svetlosti, koji štiti od kompjuterskog zračenja, i drugih led izvora svetlosti. Napominjemo da pored ovih postoji više vrsta, proizvođači su vremenom razvili svoje tehnologije u ovom segmentu. O ovim slojevima će biti reči u posebnom tekstu.
 • Zatamnjenosti, obojenosti, i zaštiti od sunca i UV zraka: Sočiva mogu biti zatamnjena u određenom procentu, i obojena u boji u kojoj želite(postoji izbor od petnaestak boja, u zavisnosti od proizvođača). Mogu biti polarizovana, i imati određeni stepen UV zaštite. Takođe postoje stakla koja menjaju zatamnjenost u zavisnosti od toga koliko sunčeve svetlosti dolazi do njih, to su fotohromatska stakla ili kod nas poznatija kao foto-grej.
 • Preciznosti izrade optičkih svojstava
 • Da li su sa lagera ili su inidividualno specijalizovana za Vas(takozvana ‘specijala’)

Individualno Prilagodjena Stakala: Ključni Parametri za Najbolji Vid i Udobnost Vašeg Oka

Ove dve teme su povezane. Naime, lagerska stakla su stakla najmasovnije komercijalne proizvodnje i proizvode se u par fabrika u svetu u enormno velikim količinama. Svi ostali proizvođači preuzimaju ova stakla i stavljaju ih u svoju ponudu kao ‘lagerski opseg’, sa cenama značajno jeftinijim od onih koje sami proizvode. Neretko proizvođači uzimaju ova stakla kao bazu i na njih nanose antirefleksne i druge slojeve koji su proizvod tehnologije koju su sami razvili, pa time poboljšaju njihov kvalitet. Upravo tehnologija izrade je glavna razlika između lagerskih i specijalizovanih stakala. Stakla koja se rade po narudžbini, rade se po najnovijim tehnološkim standardima, za razliku od lagerskih stakala koja su masovne proizvodnje.
Optička preciznost je polje u kom se ova razlika najviše primećuje. Na primer, kod lagerskih monofokalnih stakala izražena je periferna distorzija dioptrije. Ovo znači da će u centralnom polju stakla kroz koji gledate, dioptrija biti ta koja vam je propisana, ali ako skrenete pogled periferno, dioptrija se u određenoj meri menja i slika se u određenoj meri zamućuje. Što je veća i komplikovanija dioptrija, to je ovaj efekat izraženiji. Kod individualno specijalizovanih stakala ovaj problem je rešen tehnološki naprednijim digitalnim proračunima pri izradi stakala, tako da je dioptrija identična kroz koji god deo stakla da gledate.
Progresivna sočiva su uvek specijalizovana i mogu biti izrađena u više različitih tehnologija.
Takođe je bitno napomenuti da se stakla iz ‘specijale’ mogu individualno prilagoditi korisnikovim potrebama, i okviru koji je izabrao za ugradnju sočiva. Ovde se uzimaju razni parametri, kao što su zakrivljenost okvira, ugao pod kojim staklo stoji u odnosu na oko, daljina na kojoj staklo stoji od oka i dr.

Više o ovim temama u posebnom tekstu.

Kako možete napraviti izbor u svakom od gore nabrojenih kategorija, možemo zaključiti da je kombinatorika u izboru parametara jednog stakla zaista velika.

Kako se razlikuju dioptrijski okviri?

Što se samih okvira tiče, tu je stvar nešto prostija.  Njih razlikujemo po:

 • veličini, 
 • obliku 
 • materijalima
 • načinu na koji se u njih ugrađuju sočiva.

Oblici su stvar lične preferencije, ukusa, trendova, i skladnosti sa oblikom lica, nameni korišćenja. Veličina je nešto značajnija stvar i ovde se mora obratiti posebna pažnja.  Materijali mogu biti različiti, od najobičnije plastike, do ručno rađenog acetata, tr plastike, čelika, titanijuma, karbona, kao i raznih kombinacija ovih materijala. Po načinu ugradnje razlikujemo pun ram, na strunu, i na bušenje. Način ugradnje takođe je jedan od faktora koji diktira koji materijal stakala odabrati. Temu okvira obradićemo detaljnije u posebnom tekstu. 

FAQ – Izbor Dioptrijskih Stakala i Okvira

 • Koje su ključne stvari na koje treba obratiti pažnju pri odabiru dioptrijskih stakala?

Pri odabiru dioptrijskih stakala, važno je uzeti u obzir materijal stakala, broj fokus tačaka (monofokalna, bifokalna, progresivna), prisustvo antirefleksnih i drugih zaštitnih slojeva, zatamnjenost, obojenost i UV zaštita.

 • Kako da odaberem odgovarajući okvir za moje dioptrijske naočare?

Kod odabira okvira, trebate uzeti u obzir veličinu, oblik, materijale od kojih je okvir napravljen i način ugradnje sočiva. Bitno je da okvir odgovara vašem licu, stilu i pruža udobnost tokom nošenja.

 • Šta su specijalizovana dioptrijska stakla i kakve su njihove prednosti u odnosu na lagerska stakla?

Specijalizovana dioptrijska stakla su stakla koja se rade po narudžbini i prilagođavaju se individualnim potrebama korisnika. Imaju napredniju tehnologiju izrade i bolju optičku preciznost u poređenju sa lagerskim staklima koja se proizvode masovno.

 • Kako tehnologija utiče na preciznost vida kod dioptrijskih stakala?

Tehnologija igra ključnu ulogu u preciznosti vida kod dioptrijskih stakala. Specijalizovana stakla se izrađuju uz pomoć digitalnih proračuna, čime se rešavaju problemi poput periferne distorzije dioptrije kod lagerskih stakala. To znači da dioptrija ostaje identična kroz bilo koji deo stakla.

 • Da li se dioptrijska sočiva mogu prilagoditi okviru koji sam odabrao?

Da, dioptrijska stakla iz specijale mogu se individualno prilagoditi okviru koji ste odabrali. Razni parametri, poput zakrivljenosti okvira, ugla pod kojim staklo stoji u odnosu na oko, daljine na kojoj staklo stoji od oka i drugi faktori, uzimaju se u obzir kako bi se obezbedila najbolja moguća vidna udobnost i jasnoća.

No Comments

Post A Comment